Hart, Sterke en Zwakke Shen

Het aangaan van relaties (autonoom op Oost / Links) of het niet aangaan van relaties (heteronoom op West / Rechts) en de soort relatie kan te maken hebben met de toestand van Shen en het Hart.

Wanneer het Hart sterk is en de Shen sterk is, is er doorgaans een sterke vitaliteit. Deze dynamiek is gepositioneerd op Zuid, op het meest Yang, het meest discentrisch, de Zomer. Als er een sterke vitaliteit is, kan een persoon gelukkig, moedig en of blij zijn. Wanneer het Hart sterk is, gaat de persoon geen negatieve relaties, maar positieve relaties aan. Deze positieve relaties voeden en versterken ook weer het Hart, de Shen en daarmee de vitaliteit.

Is er Hart zwakte en of een zwakke Shen, dan is er doorgaans een zwakke vitaliteit. Deze dynamiek is gepositioneerd op Noord, op het meest Yin, het meest concentrisch, de Winter. Als er een zwakke vitaliteit is, kan een persoon verdrietig, angstig en of depressief / ongelukkig zijn. Wanneer het Hart zwak is, gaat de persoon geen positieve relaties aan, maar negatieve relaties aan. Andersom leiden negatieve relaties tot verzwakking van Hart, Shen en daarmee de vitaliteit.

Voor meer informatie:

De grondslagen van de Chinese Geneeskunde - Giovanni Maciocia, bladzijde 110.