Artes Vitae

Levenskunst is de kunst om te leven. Het is een herhaling en in de herhaling zit de kans om steeds dezelfde fouten te mogen maken of de kans er toch weer van te leren. Blijkbaar vraagt werkelijk kunnen leven toch om een niet altijd makkelijk leerproces.

Leren leven. Twee nagenoeg dezelfde woorden, slechts een letter verschil, maar toch het geeft te denken. Vormen beide woorden nu een wereld van verschil of hebben ze toch op een of andere wijze met elkaar te maken? Het is maar hoe je er naar kijkt. Leef je om te leren of leer je om te leven?

Daarover kan je blijven filosoferen, maar in artesS verband kan je daar ook zelf aan werken.

Hoe nu het leven in te richten als de grote leerschool voordat je overvallen wordt door mogelijke en onmogelijke levenslessen? Welke levenslessen op je levenspad komen, daar valt vaak niet aan te tornen, maar de wijze waarop je die levenslessen zou kunnen doorleven en doorwerken daar gaat nu de levenskunst over.

In Artes-Vitae gaat het om het met elkaar vorm geven aan de kunst om te leren van het leven.

Leven doe je niet alleen, mens wordt je door het medemens zijn. En toch, ben je, op zijn minst, aan je zelf verschuldigd er iets moois van te maken.

Leef je slechts om ooit te sterven of leer je elke dag te sterven om groots te leren leven?

Chi Kung: 8 brokaten

Door Nell Creemers-Janssen van Raja Yoga Uden

"...omdat alles wat ooit in liefde is bekomen, je even zo lief weer kan worden ontnomen..."

Hans van Helmond